Hola, família!

El següent protagonista de la nostra Guia del Peix no podia ser un altre que el salmó! La seva producció és de les més eficients a causa del baix factor de conversió alimentària, i la poca quantitat d’aigua que es necessita, pel que el cultiu de salmó destaca per causar menys impacte ambiental per sobre les altres espècies. A més, durant la pandèmia de la COVID-19, el salmó va agafar molt protagonisme i s’ha convertit en un aliment directament relacionat amb una vida sana. I és que, el salmó és un peix blau i, per tant, ÉS SANÍSSIM!

El seu nom fa referència a diverses espècies de la família dels salmònids, que es troben a tot el món. D’entre ells, el més conegut i el més consumit és el Salmo Salar, més conegut com a salmó de l’Atlàntic.

Aquest salmó té una forma bastant característica, tot i que quan es fa gran, els mascles tendeixen a canviar la seva estructura morfològica i el seu color d’una forma molt significativa.

Característiques del salmó

El salmó de l’Atlàntic és l’espècie més comuna del gènere Salmo. Neix al riu, i quan arriba a l’adolescència el seu cos es prepara per endinsar-se en aigua salada. Després de passar dos o tres anys al mar, el peix sol fer una mitja de 71-76 cm de longitud, i el seu pes varia entre els 3,6 i els 5,5 kg. Els exemplars que passen quatre o més hiverns al mar poden arribar a ser molt més grans. Passat aquest temps, el salmó torna a remuntar el riu per reproduir-se. Aquest moment es coneix com “la carrera del salmó”, ja que moltes vegades han de recórrer quilòmetres de riu amunt, en contra de el corrent i la força de l’aigua. Els ossos i les llúdries són els seus principals depredadors en aquesta etapa.

El salmó té una olor delicada i agradable, un aspecte brillant i una carn ferma de color rosat que es un indici de la seva qualitat.

Així i tot, s’ha d’anar amb compte que aquesta característica no sigui gaire pronunciada, i el color sigui més aviat fluorescent, ja que pot significar que el peix ha estat alimentat amb aliments que tenen colorants, encara que siguin naturals.

Mentre que a l’Atlàntic s’ha mantingut aquesta única espècie, al Pacífic s’han arribat a desenvolupar fins a 7 diferents, sent les següents cinc les més conegudes: salmó real, salmó platejat, salmó keta, salmó rosat i salmó vermell. Les cinc són diferents entre si, tant la mida com el color de la carn, sent el salmó real el més valorat a la gastronomia. Aquestes espècies les podem trobar des del nord de Califòrnia fins al Mar de Bering, i la costa d’Alaska.

Beneficis del salmó

El salmó es presta a tots els règims nutricionals, gràcies al seu contingut en Omega-3 és útil en la teràpia contra la hipertrigliceridèmia, la hipercolesterolèmia i la hipertensió.

Es recomana el seu consum a aquelles persones intolerants a la lactosa, la histamina i el gluten. Però com la resta de peixos blaus, el salmó conté un tipus de purina que quan entra a l’organisme es transforma en àcid úric. Aquelles persones propenses a la hiperuricèmia (o a la gota) han de vigilar amb aquest factor en el moment de consumir peixos blaus en general.

Zones de pesca del salmó

Les principals zones de pesca del salmó són l’Atlàntic septentrional i la zona del Pacífic abans esmentada. La producció aqüícola es reparteix entre Noruega i Xile, sent el primer el principal exportador mundial, amb 1,1 M de tones exportades el 2020. Els salmons de producció noruega (el 37%), es consumeixen en Europa, la Xina i Hong Kong, mentre que la producció xilena (26%) s’exporta principalment a Amèrica del Nord, Brasil i Japó.

 

Receptes amb salmó

Aquí us deixem algunes de les receptes de La peixatera per preparar salmó que us encantaran! Com sempre, si teniu idees o altres receptes deixeu-nos-les als comentaris! 

Tàrtar de salmó original https://lapeixatera.cat/tartar-de-salmo-original/

Quiche de salmó i porros https://lapeixatera.cat/quiche-de-salmo-i-porros/

Pastís de salmó con espinacs i formatge https://lapeixatera.cat/pastis-de-salmo-espinacs-i-formatge/

Salmó amb salsa teriyaki https://lapeixatera.cat/salmo-teriyaki/

Tataki de salmó amb verdures https://lapeixatera.cat/tataki-de-salmo/

Salmó con salsa de parmesà i julivert https://lapeixatera.cat/salmo-amb-salsa-de-parmesa-i-julivert/

Salut, família!