Trucha Hola, família! Avui us portem la primera entrada de la nostra nova Guia de Peixos. La primera pregunta que us fareu serà que perquè ens estrenem amb la truita. Doncs la veritat, ben fàcil: és un peix boníssim, molt sa, i cada vegada més oblidat a casa nostra. Té una fisonomia molt semblant a la del salmó, és per això que molts especialistes l’assenyalen com una subespècie.

La truita de riu és un peix que pertany a la família dels salmònids. Les seves principals característiques són:

  • La forma del cos, que és allargada i estreta, amb el cap de forma cònica.
  • Té les escames molt petites.
  • Té una boca molt ample i les dents repartides per tota la cavitat, inclosa la llengua.

→ Sabies que..?

La truita és un dels peixos més consumits al món a causa de la facilitat de la seva cria: les femelles poden posar fins a 2.500 ous per kg que pesen.

Propietats de la truita

Les truites necessiten una oxigenació constant de l’aigua per a la seva propagació. La mateixa temperatura de l’aigua també és una limitació important per a la supervivència de les truites; són d’aigua freda, amants de la puresa dels rius i llacs. Els principals llocs on habita són Àsia i Europa, encara que es pot trobar a Xile, Hondures, Brasil i inclusivament, zones muntanyoses de la costa andina, com és Venezuela. La més coneguda és la truita Arc de Sant Martí, originària de les aigües salmoneres del Pacífic. Sol tenir una coloració verdosa al llom i blanca al ventre, amb una ampla banda rosada al llarg dels dos costats.

És un peix criat principalment en aqüicultura, que pot arribar a fer 70 cm de longitud i a pesar fins a 7 kg. Com que quasi no té espines, és un peix molt valorat a les cuines.

  • Conté Omega 3, que ajuda a preservar la salut del sistema cardiovascular.
  • Conté 141 kcal per cada 100 grams de peix, fet que el converteix en un aliment adequat per incloure en una dieta equilibrada sense sacrificar el sabor.
  • És rica en fòsfor, que ajuda a mantenir les dents i els ossos sans.
  • És rica en vitamina E, D i B12.

A causa de la seva naturalesa fàcilment adaptable, la truita es pot trobar tant al mar com en aigües dolces, encara que els seus productors s’enfoquen als rius. Pots gaudir de la seva pesca siguin en corrents, com rieres o rius, o en aigües tranquil·les, com llacs i estanys.

Receptes amb truita

Família, aquí us deixem algunes idees de receptes per preparar amb truita. Si les feu, envieu-nos fotos eh! Ens encanta veure les vostres creacions a la cuina! 

Trucha

 

< Filets de truita salmonada amb llimona i ginebre

Brotxeta de truita i tzatziki

Truita salada al forn

Truita al forn amb gingebre

Truita fregida a la paella

Truita a l’all

 

 

 

 

 

 

Bé, fins aquí l’entrada d’avui. Si mai no us heu atrevit a menjar o demanar truita de riu, ara és el moment!