Els peixos de tardor

Bon dia, família!

Ja tenim aquí la tardor, i tot i que el temps sembla que encara està indecís, els productes i aliments típics d’aquesta època de l’any ja comencen a treure el cap als horts, als camps… i al mar!

I és que, tot i la gran feina de l’aqüicultura, que ens permet consumir peix fresc durant tot l’any, hi ha moltes espècies i exemplars que són propis d’una època de l’any, i això es nota molt en el gust i en la intensitat del sabor de la carn. En aquesta entrada us deixarem els peixos que tot just ara, arrenquen temporada!

Rogers 

Tot i que la temporada dels rogers comença a l’estiu, octubre i novembre són els dos millors mesos per gaudir d’aquest peix de roca. És conegut per la seva gran concentració d’omega-3, vitamines, i minerals, a més de ser un dels aliments amb més concentració de iode. És conegut que durant l’octubre i el novembre, la carn dels rogers és més ferma i sabrosa.

S’utilitzen molt per fer suquets i receptes de peix al forn, tot i que també es pot preparar a la planxa, fregit… Com més us agradi!

Orada

A la introducció d’aquesta entrada hem esmentat l’aqüicultura, que és l’activitat destinada a criar peixos per tal de mitigar l’alta demanda que pateix la pesca. Gràcies a aquesta producció, podem gaudir de peixos com l’orada i el lluç durant tot l’any. No obstant això, ara és la millor època per menjar orada salvatge, ja que el seu moment ideal pel consum és de mitjans de setembre, a mitjans de novembre. És un peix que, a causa de la seva alta concentració de proteïnes i als baixos nivells de greix, es recomana molt per esportistes, i persones que fan dieta.

Normalment, l’orada es prepara al forn, ja que és una de les millors maneres de conservar el sabor de la seva carn, tot i que a la brasa, o a la planxa, també queda boníssima!

Galeres

És un dels crustacis menys coneguts del nostre país, tot i que la seva carn és molt sabrosa i el seu preu més baix que la resta de mariscs. S’utilitza molt per fer caldos i sopes de peix, sobretot a València.

Tenen una alta concentració de proteïnes, ferro i iode, tot i que també contenen colesterol, per la qual cosa el seu consum ha de ser complementat amb una dieta equilibrada.

Verat

El verat és un dels peixos blaus més coneguts de les nostres costes. Es recomana molt el seu consum, de peix blau en general, ja que conté àcids grassos i omega-3 que contribueixen a la nostra salut cardiovascular.

És un peix molt versàtil a la cuina, amb una carn blanca i molt sabrosa. La poca quantitat d’espines que té fa molt fàcil la seva manipulació, i es pot cuinar de moltes formes diferents, sent els guisats i el forn els més comuns.

Sípia

Coneguda per ser una font de iode excel·lent, i per la gran quantitat de vitamines i minerals que conté, la sípia de costa entra ara al seu millor moment de l’any. Malgrat això, és un aliment que conté colesterol, pel que s’ha de combinar amb una dieta equilibrada.

La forma més comuna de cuinar-la és a la planxa, amb all i julivert. Si la sípia és bona, no caldrà res més;) També es prepara amb molts guisats i, òbviament, està present a quasi tots els arrossos.

Bé, ara ja sabeu alguns peixos que durant aquests mesos entraran en el seu millor moment de consum. I és que la tardor no només és època de castanyes i bolets 😛

A la secció de receptes hi trobareu idees per posar-vos a prova a la cuina, i si en teniu alguna que vulgueu compartir, deixeu-nos-la als comentaris!

Una abraçada, família! 🦑