Com congelar correctament el peix

Hola, família!

Estrenem una nova secció al nostre blog relacionada directament amb el consum del peix i marisc, on intentarem donar-vos trucs, solucions i idees per cuinar-los i conservar-los bé!

També parlarem dels peixos de temporada, les arts de pesca, les llotges del país… Una mica de tot! Si teniu qualsevol suggeriment, deixeu-nos-la als comentaris!

Avui ens aturarem amb un tema que ens pregunteu molt quan feu les vostres comandes: com congelar correctament el peix. Són poques les persones que compren peix al dia, la gran majoria prefereix comprar tot el que necessita i congelar les porcions per anar-les traient. Així i tot, un mal procés de congelació pot cremar els aliments, o inclús no acabar de matar a l’Anisakis, el conegut paràsit que podem arribar a trobar-nos en alguns exemplars de peix.

Trucs per congelar correctament el peix

1- Congela el peix tan bon punt arribi a casa. En el cas de La Peixatera, el peix és fresc de les últimes 24 h, per tant, si el congeles quan t’arriba, t’assegures una perfecta conservació del fresc.

2- Feu els paquets amb les unitats o porcions que necessiteu. Quan preparem les vostres comandes, us preguntem quants sou a casa, perquè d’aquesta manera podem tancar els paquets amb les porcions exactes i que us sigui més fàcil a l’hora de descongelar. Aquest pas és molt important per tal de no malbaratar menjar.

3- Congela sempre entre -18º i -22º. En el cas del peix, es recomana el seu consum abans de sis mesos, però nosaltres sempre recomanem tres. La rapidesa amb la qual es congela és un factor clau per determinar la seva qualitat més endavant: si es fa de forma ràpida, els cristalls que es formen són molt petits i no afecten ni al color, ni a la textura. Si es congela amb un procés més lent, els cristalls són més grans i poden alterar una mica més el producte.

4- L’envasat al buit és un dels millors embalatges per congelar, donada l’absència d’aire. Nosaltres us podem envasar el peix amb bosses de plàstic reciclable, o amb bosses de paper compostable. També es recomana congelar amb recipients de vidre.

5- Per la vostra comoditat, tot el que congeleu és millor que ho feu quan estigui net i preparat. El procés de descongelació és lent i si intenteu manipular la peça pot quedar malmesa.

6- Nosaltres sempre recomanem posar una etiqueta per tenir clara la data de congelació i evitar que es faci malbé el menjar.

7- A l’hora de descongelar, el millor és posar-ho a la part baixa de la nevera. El procés és més lent, però s’evita la capa d’aigua que es crea al voltant dels aliments quan es descongelen a temperatura ambient. Aquesta aigua pot ajudar a la proliferació de bacteris (Sortint del peix, això heu de vigilar molt amb els ous perquè són porosos)

8- Amb la gran majoria dels aliments, peix inclòs, es recomana cuinar-lo per sobre dels 60/70º per acabar d’eliminar qualsevol presència de bacteris.

La gran majoria de congeladors tenen dibuixos per indicar quins aliments s’hi han de guardar a cada un. Nosaltres us hem de confessar que a casa nostra podreu trobar al mateix calaix peix, carn, gelats, verdures i una bossa de gel. No hem tingut mai cap problema, però potser sí que s’hauria de fer cas a la indicació dels fabricants. Vosaltres ho feu? Us llegim!

Ens acomiadem per avui, família! Recordeu que al nostre Instagram compartim el nostre dia a dia: podreu veure el producte i el procés de preparar les comandes! Us esperem per allà:)

Una abraçada!