La moixina és un peix d’aquells que es considera poc noble, una mica com el bacallà o les arengades de fa 60 anys. De la mateixa família que els taurons, el seu parent gran és el “cazón“, molt emprat a la cuina andalusa. El cazón però, a diferència de la moixina, desprèn al cap de poques hores un aroma i cert regust a amoníac.
Es captura normalment per arrossegament i un cop pescada els pescadors n’extreuen immediatament la pell perquè passades 3 o 4 hores és molt difícil de treure. Se sol cuinar estofada, ja sigui com un all cremat, amb patates o un all-i-pebre. Nosaltres us proposem fer-ho amb salsa marinera. També podeu fer-la amb rap, que curiosament també és de la família dels taurons com la moixina.
Moixina a la marinera
Ingredients:
1 kg de moixina
100 gr farina
1 ceba
4 tomàquets madurs
oli oliva verge extra
1 copa vi blanc
1 fulla de llorer
1 l brou de peix
3 dents d’all
safrà
5 llesques pa (de barra)
1 branca de julivert
- Posem una cassola plana al foc. Tallem la moixina a trossos i l’enfarinem. La marquem que quedi lleugerament crua. Retirem.
- En el mateix oli sofregirem la ceba tallada petita. Un cop feta hi afegirem el tomàquet triturat fins que quedi ben espessit. Hi afegirem la copa de vi.
- Farem una picada amb el pa que haurem fregit, els alls i el julivert.
- Afegim al sofregit la picada, el safra, la moixina i el brou. Deixem coure uns 10′.
- Sacsejarem la cassola per lligar la salsa, i a gaudir Xata!