Segons la llegenda, i resumint, el nom li ve perquè sant Pere havia de pagar un tribut als romans. Va “pescar” amb les mans aquest peix de l’aigua, en va treure una moneda, i la marca que va deixar en el seu cos a l’agafar-lo és la piga que encara li perdura avui.
Deixant de banda aquest métode de pagament avançat a la seva època, aquest un dels peixos més valorats pel seu gust, de carn fina i blanca. Depredador, no té escates i s’alimenta principalment de calamars. Es pesca en tresmall o ròssec.
És dels peixos més cars que hi ha: si ens fixem en la merma que pot tenir (fins a un 40-50%), el tall que consumirem no ens resultarà especialment econòmic, tot i que l’experiència bé que s’ho valdrà. Cap a la costa brava i Maresme alguns restaurants aprofiten el tendrums del cap i els fan arrebossats. El millor moment per consumir-lo és a la primavera i estiu.
Gastronòmicament és fantàstic. Fet al forn o a la planxa és la forma més ràpida i senzilla de fer-lo. Si voleu anar una mica més enllà de la ceba i les patates tallades fines, us deixem aquesta recepta tradicional.
Receptes de Gall de sant Pere:
· GALL DE SANT PERE A LA CATALANA ·
Ingredients (per a 4 comensals):
1 Gall de sant Pere d’uns 2 kg, 2 pastanagues, 2 cebes, 6 tomàquets madurs, 200 grams de pèsols, 3 grans d’all, 1 bri de safrà, 50 grams d’ametlles, 1 fulla llorer, 2 cullerades de farina, 1 got vi blanc.
Elaboració:
Posem la cassola al foc amb dues cullerades d’oli. Fem el sofregit amb la pastanaga a rodanxes, el llorer i les cebes a tires. Quan estiguin fets hi afegim els tomàquets a trossos. Ho deixem una bona estona fins que estigui ben melós.
Afegim el vi i deixem que redueixi a la meitat.
Hi afegim la farina i ho passem per la batedora. Hi aboquem 1/2 litre d’aigua (o brou de peix) i ho deixem bullir.
Fem una picada amb el safrà, l’all i les ametlles i ho afegim a la preparació.
Ho passem pel colador fi.
Posem el Gall de sant Pere al forn prèviament marcat i salpebrat. Al cap de 10′ el cobrim amb la preparació i els pèsols prèviament bullits. Se serveix amb una cassola de terrissa.
· GALL DE SANT PERE AMB PATATES ·
Ingredients (per a 4 persones):
1 gall de sant Pere de 2 kg a supremes, 500 grams de patata, 3 dents d’all, 1 ceba, 3 fils de safrà, 1 fulla de llorer, nou muscada, suc de mitja llimona, oli i sal.
Elaboració:
Sofregim la ceba picada fina. Quan estigui feta hi afegim l’all laminat. Seguidament hi afegim la patata tallada a daus i quan tot agafi color hi afegim aigua fins a cobrir.
Quan arrenqui el bull hi afegim la fulla de llorer, la sal i el safrà. Quan veiem que la patata ja està cuita, abaixem el foc i hi afegim el gall de sant Pere a supremes. Deixem coure 10 minuts amb la tapa posada. Servim al moment.