Ingredients per a 4 persones (cost aproximat 50-60€ per cap)
Ingredients (10 comensals):
5 llagostes mitjanes (uns 5 kg), 2 dl. oli d’oliva, sal.
Per al sofregit:
1 kg de ceba tendra, 400 grams de pebrot vermell tallat fi, 500 grams de pebrot verd tallat fi, 100 grams d’all, 500 grams de tomàquet triturat, 2 dl. d’oli extra verge, sal, pebre blanc, pebre vermell dolç.
Per a la picada:
Ametlla salada, torrada, all fregit, julivert, pa fregit.
Finalització:
3 litres d’aigua, 1 sobre camamilla, 1 porció petita xocolata, pell de taronja seca, julivert picat.
Elaboració:
Tallar la llagosta primer separant el cos del cap, seguidament tallar el cap per la meitat i extreure’n les cervell i la sang en un bol per després fer la picada, tallar la cua a rodanxes i el cap en quatre trossos llevant-li les antenes i els intestins. Sofregir la llagosta en oli d’oliva verge extra i reservar la llagosta sofregida.
En l’oli de sofregir la llagosta afegir primer l’all perquè es sofregeixi i no es cogui, els pebrots vermell i verd i afegir la ceba l’últim, però no massa tard, perquè la ceba deixa anar molta aigua i els altres vegetals es courien i no es farien.
Quan la ceba obté un to transparent gairebé fosc, afegir el tomàquet triturat i sofregir a foc “dolç” (suau però no molt lent) fins que s’obtingui un color gairebé marró, un vermell teula. Afegiu pebre vermell dolç, una mica d’aigua i triturar.
Elaboreu la picada en un got mesclador, on anteriorment s’havien reservat el cap i la sang de la llagosta. Afegiu les ametlles, el pa fregit en l’oli de sofregir la llagosta i l’all fregit. Tritureu fins que la “pasta” sigui homogènia. A la cassola de fang (tià en menorquí) s’ajunta la llagosta amb el sofregit i se li dona un cop de calor. Afegiu l’aigua fins tapar i deixar bullir 5 minuts, refredar ràpidament i reservar per al dia següent.
S’aixeca la caldereta es deixa coure 30 minuts i se li afegeix la picada, la camamilla, la pell de taronja seca i la xocolata i es deixa bullir 10 minuts més. Abans de servir deixar reposar 5 minuts la caldereta agregant-li julivert fresc picat.